NORA BAETENS

De natuur is voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie.
Dat komt omdat ik ben opgegroeid in een prachtig coulissenlandschap: de Graafschap.
Voor mij kan geluk bestaan uit het plukken van veldboeketten, het struinen in de bossen, banjeren langs zee, fotograferen van kwallen op Schiermonnikoog en met allerlei vondsten terugkeren.
Ik word getroffen door de onverwachte rijkdom van verschillende landschappen.
Vondsten dragen hieraan bij: schelpen, sponzen geraapt op het strand van Corn Island (Nicaragua), half vergane cactusresten op La Palma, verweerde stukken agaven in Griekenland, luffa’s in Egypte.
De natuur geeft je het gevoel deel uit te maken van een groter geheel.

Vondsten gebruik ik heel intuïtief in mijn werk.
Soms maak ik er mallen van, een andere keer bewerk ik ze en dan komen ze vervormd terug in een beeld.
Naast de natuur kunnen ook foto’s, herinneringen, teksten, gedichten, gebeurtenissen aanleiding geven tot het maken van werk.
Een foto van een imker uit Veenendaal van de fotograaf Kurt Lubinsky was de aanleiding voor een imkerserie, waarbij linosnedes zowel op papier als in klei afgedrukt zijn.
Het werk Die Kinder sind tot is ontstaan n.a.v. een documentaire over een tienermoeder die haar kinderen alleen heeft gelaten en die vervolgens door uitdroging overlijden. De afbeelding van de moeder die zich verbergt onder een lap in de gerechtszaal heb ik gebruikt voor een wandbeeld.

Opleiding
Akademie voor beeldende vorming Amersfoort
MO handvaardigheid A en B

Akademie St. Joost Breda
Keramiek

Diverse malen subsidie ontvangen: reisbeurs V.S. en Mexico, documentatievergoeding gemeente Amersfoort, beroepskosten W.V.C.

Meegedaan aan vele exposities in Nederland en in het buitenland.